Poistuminen | Toimielimet | Sivistyslautakunta | Pöytäkirja 02.02.2016

Sivistyslautakunta
Kokous 02.02.2016 / Pykälä 3



Sivistyslautakunta
§ 3
02.02.2016

VARHAISKASVATUKSEN LINJAUKSIA 1.8.2016 LÄHTIEN

SIVLTK § 3

Eduskunta hyväksyi 15.12.2015 hallituksen lakiehdotuksen varhaiskasvatuslain muuttamisesta, jonka mukaan lapsella on oikeus ennen perusopetuslaissa tarkoitetun oppivelvollisuuden alkamista saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Laki astuu voimaan 1.8.2016. Oikeus samaan varhaiskasvatuspaikkaan kuitenkin säilyy päiväkodissa ja mahdollisuuksien mukaan perhepäivähoidossa, jos lapsen varhaiskasvatusaika muutetun lain voimaan tullessa muuttuu. Laajemmin varhaiskasvatusta on oikeus saada huoltajien työskennellessä tai opiskellessa kokoaikaisesti tai heidän toimiessaan yrittäjinä tai he ovat omassa työssä päätoimisesti. Enemmän kuin 20 tuntia viikossa on varhaiskasvatusta järjestettävä myös, mikäli se on tarpeen lapsenkehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden vuoksi tai se on muutoin lapsen edun mukaista. Mänttä-Vilppulassa lapsen varhaiskasvatustarpeen ja tilanteen arvioi varhaiskasvatuksen henkilöstö yhdessä vanhempien ja mahdollisesti muiden lapsen tai perheen tilanteen tuntevien tahojen kanssa.

Kunnan on tarjottava 20 tuntia viikossa olevaa varhaiskasvatuspalvelua joko osapäiväisesti tai osaviikkoisesti. Kun Mänttä-Vilppulassa perhe käyttää varhaiskasvatuspalveluja osaviikkoisesti 20 tuntia viikossa, vanhempien kanssa sovitaan lapselle kiinteät hoitopäivät viikossa. Kuukaudessa läsnäolotuntien kokonaismäärä voi olla enintään kuukauden toimintapäivät kerrottuna neljällä tunnilla. Osapäiväisesti varhaiskasvatuspalveluja käytettäessä päivittäinen toiminta-aika on enintään neljä tuntia päivässä. Toiminta-aika määritellään tässä vaiheessa kussakin toimintayksikössä erikseen.

Mänttä-Vilppulassa varhaiskasvatuslain muutokset koskisivat arviolta noin 20 varhaiskasvatuksessa olevaa lasta. Näistä noin kymmenen lapsen kokoaikainen varhaiskasvatus muuttuisi 20 tuntia viikossa järjestettäväksi varhaiskasvatukseksi. Osapäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevien noin kymmenen lapsen varhaiskasvatusaika lyhenisi viidellä tunnilla viikossa. Mikäli Mänttä-Vilppulassa 1.8.2016 alkaen toimitaan varhaiskasvatuslain puitteissa eikä tehdä siitä poikkeavaa päätöstä laajemmasta varhaiskasvatusoikeudesta, niin varhaiskasvatuksen asiakasperheiden työ- ja opiskelutilanne päivitetään kevään aikana.

Päivähoitoasetus ohjeistaa kasvattajien ja hoidettavien lasten suhdeluvun. Valtioneuvosto on 22.10.2015 antanut asetuksen lasten päivähoidosta annetun asetuksen 6 §:n muuttamisesta (1282/2015). Päivähoitoasetuksen 6 §:ää muutetaan siten, että yhtä hoito- ja kasvatushenkilöä kohden voi olla kahdeksan kokopäiväistä 3 vuotta täyttänyttä lasta nykyisen seitsemän lapsen sijaan. Muutos tulee voimaan 1.8.2016. Alle 3-vuotiaiden lasten osalta suhdelukua ei ole muutettu.

Varhaiskasvatuslain 5 a §:n mukaan päiväkodin yhdessä ryhmässä voi olla yhtäaikaisesti läsnä enintään kolmea hoito- ja kasvatustehtävässä olevaa henkilöä vastaava määrä lapsia, mikä tällä hetkellä tarkoittaa 21 kolme vuotta täyttänyttä kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevaa lasta. Päivähoitoasetuksen muutoksen perusteella kolme vuotta täyttäneiden lasten ryhmät voivat kasvaa kolmella lapsella 24 lapsen ryhmiksi. Lapsiryhmän kokoon vaikuttaa aikuisten ja lasten suhdeluvun lisäksi myös lapsen tuen tarve. Päivähoitoasetuksessa ( A 6§ 3 mom.) on kirjattu asia seuraavasti:

”Jos päiväkodissa on yksi tai useampia erityisen hoidon ja kasvatuksen tarpeessa olevia lapsia, on tämä otettava huomioon hoidettavien lasten lukumäärässä tai hoito- ja kasvatustehtävään osallistuvien henkilöitten lukumäärässä, jollei päiväkodissa ole tällaista lasta varten erityistä avustajaa.”

Kaupunkimme varhaiskasvatuksen piirissä on useampia erityisen hoidon ja kasvatuksen tarpeessa olevia lapsia. Asetus lasten päivähoidosta ei kuitenkaan tarkasti määrittele, miten tämä otetaan huomioon ryhmäkoossa.

Mänttä-Vilppulan varhaiskasvatuksessa on, kuten useissa kunnissa ja perusopetuksessa, käytössä tuen kolmiportaisuuden malli. Tuen vahvuus vaikuttaa ryhmäkokoon, jossa lapsi on, sillä tuen vahvuuden mukaan määritelty kerroin (aivan kuten ikäkerroin alle kolmevuotiaan osalta) vähentää tilapaikkoja ryhmässä. Yhtenevän ja tasapuolisen arvioinnin tuen määrittämisestä tekee kiertävä erityislastentarhanopettaja yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa, päätöksen tuen vahvuudesta tekee varhaiskasvatuksen johtaja.

Lähtökohtaisesti on suunniteltu toimittavan valtion taholta tulleiden lakien ja asetusten puitteissa. Näin ollen Mänttä-Vilppulassa 1.8.2016 alkaen asetuksen mahdollistama suhdeluku otetaan käyttöön niissä ryhmissä, missä se tilojen suhteen on mahdollista ja toiminnallisesti varhaiskasvatuksen tavoitteiden toteutuminen voidaan turvata sekä tilanteissa, jolloin lasten hoidon tarpeessa tapahtuu yllättäviä muutoksia esimerkiksi hoidon sopimuspäivät lisääntyvät tai osapäivähoito muuttuu koko päivähoidoksi. Tällöin lapsen ei tarvitse vaihtaa hoitopaikkaa.

Elokuussa 2016 voimaan astuva laki ja asetus eivät Mänttä-Vilppulassa vaikuta henkilöstön työsuhteisiin. Meillä on sama henkilöstö tällä hetkellä varattu varhaiskasvatuksen kentällä 1.8.2016 kuin on nyt käytössä. Ketään ei tulla irtisanomaan uusien lakien myötä eikä ole tarkoitus väkisin muuttaa ryhmärakenteita uudistuneessa tilanteessa vaan katsoa millaiset vaikutukset muutoksilla on ja sitten ajan kanssa tehdä tarkempia ratkaisuja.

Uuden päiväkodin valmistuttua 2017 päiväkodissa arvioidaan henkilöstön tarve ja ryhmien muodostamiset uusi henkilöstömitoitus huomioon ottaen. Henkilöstön sijoittamisessa työtehtäviin otetaan huomioon myös mahdollisuudet avoimeen varhaiskasvatukseen, kun ensin on turvattu henkilöstön riittävyys päiväkotiryhmissä.

(Valmistelija varhaiskasvatuksen johtaja Minna Tammesvirta puh. 03 488 8731)

Varhaiskasvatusjohtaja kutsutaan kokoukseen kuultavaksi.

Esittelijän (sivistysjohtaja Peltonen) päätösesitys:

Sivistyslautakunta kuulee varhaiskasvatuksen johtajaa ja keskustelee linjauksista koskien uutta lakia. Tarkempi päätös linjauksista tehdään seuraavassa kokouksessa.

Päätös: Varhaiskasvatusjohtaja Minna Tammesvirtaa kuultiiin kokouksessa.

Päätös linjauksista tehdään seuraavassa kokouksessa.

 





©