Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 14.12.2015

Kaupunginvaltuusto
Kokous 14.12.2015 / Pykälä 72



Kaupunginhallitus
§ 293
07.12.2015
Kaupunginvaltuusto
§ 72
14.12.2015

SPR MÄNTTÄ-VILPPULAN VASTAANOTTOKESKUKSEN ESITYS ALAIKÄISENÄ YKSINTULLEIDEN TURVAPAIKANHAKIJOIDEN TUKIASUMISYKSIKÖN PERUSTAMISTA

KH § 293

SPR Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskus esittää Mänttä-Vilppulan kaupungille alaikäisenä yksintulleiden turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikön perustamista. Ajatuksena SPR:llä on perustaa maksimissaan 40 paikkainen 16 - 17 vuotiaan nuoren yksikkö. Ideana olisi yksikön perustaminen Puistokatu 31 tyttöjen ammattikoulun asuntolaan, mikäli asuntola muuttaisi sieltä muutaman kuukauden suunniteltua aikaisemmin pois (nuorten määrä riippuu tilasta).

SPR:n mukaan toiminta voisi alkaa tammikuussa 2016 ja nuorille järjestettäisiin opetus yhdessä SASKYn kanssa. Kaikki tukiasumisyksikön nuoret käyvät koulua.

Tukiasumisyksikköön tulisi suunnitelmien mukaan 12 ohjaajaan työpaikkaa. Tämä määrä sisältäisi yövalvojat, joten vastaanottokeskuksella olisi koko ajan henkilökuntaa paikalla. Suunnitelman mukaan nuorten yövalvojat hoitaisivat myös aikuisten yöpäivystystä. SPR:n arvion mukaan tämä luultavasti vähentäisi paljon esim. ambulanssien soittamista ja terveysasemalla käyntejä. Nykytilanteessa aikuisilla on välillä yöllä hätä, kun kokevat turvattomuutta ja pelkäävät, että ovat vakavasti sairaita, vaikka yleensä kyse esim. flunssasta.

Ohjaajien lisäksi tukiasumisyksikkö vaatii sosiaalityöntekijän sekä terveydenhoitajan ja edustajat nuorille. Jokaisella nuorella on nimetty edustaja. Toteutuessaan tämä voisi myös merkitä SASKYLLE kahta valmistavan opetuksen luokkaa.

Suunniteltu tukiasumisyksikkö toimisi SPR:n Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen alaisuudessa saman apulaisjohtajan alla.

Tukiasumisyksikön nuoret, täytettyään 18 vuotta ja saatuaan oleskeluluvan tai myönteisen turvapaikkapäätöksen, muuttavat siihen kaupunkiin mihin haluavat. SPR järjestää heidän jälkihuollon heidän osaltaan yhteistyössä ELY:n kanssa.

SPR:n mukaan kaupungille ei synny tätä kautta velvoitetta järjestää alaikäisille luvan saaneille nuorille kotikuntapaikkaa. Mikäli nuori saa oleskeluluvan tai myönteisen turvapaikkapäätöksen alaikäisenä, hän siirtyy perheryhmäkotiin. Mikäli nuori ennättää täyttää 18 vuotta ennen luvan tai myönteisen turvapaikkapäätöksen saamista, hän siirtyy normaaliin aikuisten vastaanottokeskukseen.

Suunniteltu nuorten tukiasumisyksikkö ja sen toiminta sivuaa osaltaan lastensuojelulakia, mutta kuitenkin laki vastaanottokeskuksista määrittelee myös toimintaa. SPR:n mukaan he huolehtivat lainmukaisuudesta.

Suunniteltu yksikkö hankkisi kaupungilta ostopalveluina terveyspalvelut kuten nykyisessä aikuisten yksikössä. Lisäksi kaupungilta hankittaisiin ostopalveluna sosiaalipalveluja, mikäli yksikössä olisi akuutti tilanne.

Mänttä-Vilppulan kaupungissa on toiminut SPR:n vastaanottokeskus syksystä 2012 lukien. Aluksi vastaanottokeskus perustettiin 150-paikkaisena. Sittemmin keskuksen paikkalukua on nostettu niin, että nykyisellään vastaanottokeskus toimii 300-paikkaisena yksikkönä. SPR:n vastaanottokeskus toimii kaupungin vuokrataloyhtiöltä, Koskelantalot Oy:ltä, vuokratuissa huoneistoissa vahvistaen merkittävästi yhtiön taloutta.

Mänttä-Vilppulassa toimii myös alaikäisinä Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, ryhmä-/perheryhmäkoti Siivet Oy, jonka kanssa kaupungilla ja Pirkanmaan ELY-keskuksella on sopimus 17 paikasta. Turvapaikanhakijoiden lisääntynyt määrä näkyy tällä hetkellä myös Siivet Oy:ssä, jossa todellinen pääluku on tällä hetkellä (3.12.2015) 37 lasta/nuorta, joista osa siis on hätämajoituksessa.

Näiden olemassa olevien yksiköiden toiminta on ollut suhteellisen vakaata ja hyvin hallittua. Mitään suurempia ongelmakohtia ei ole ilmennyt muutamaa yksittäistapausta lukuun ottamatta. Se, että tähän saakka on vastaanottokeskus toiminnassa on mennyt kaiken kaikkiaan hyvin, ei sinällään ole peruste toiminnan laajentamiselle kaupungin alueella. Kaupungin tiedossa on, että useampi yksityinen taho on ollut kiinnostunut kaupungin alueella olevista tyhjistä kiinteistöistä kokonaan uuden vastaanottokeskustoiminnan aloittamista silmällä pitäen. Kaupungilla ei juurikaan ole mahdollisuutta puuttua yksityisten kiinteistön omistajien sekä yksityiset toimijoiden välisiin suunnitelmiin.

Kaupungin näkökulmasta turvapaikanhakijalapset ja perheet tuovat lastensuojelulle lisääntyvää resurssitarvetta. Tänä vuonna lastensuojeluilmoitusten määrä on nousemassa edellisvuosien noin 150:stä yli 200:n ja tarkastelun perusteella kasvu tulee kokonaan turvapaikanhakijoista eli vastanottokeskuksen perheistä ja Siivet Oy:ssä hätämajoituksessa olevista nuorista. Jokainen ilmoitus pitää lain mukaan selvittää ja vaikka kustannukset saadaan laskutettua, niin tosiasia on, että toiminta vie selkeästi olemassa olevaa resurssia.

Valtiovalta on oman viimeviikkoisen uutisoinnin perusteella linjaamassa vastaanottokeskusten sijaintia sekä perustamisia eri puolella Suomea. Muun muassa Poliisihallituksesta ehdotetaan, että jatkossa vastaanottokeskukset pitäisi sijoittaa poliisiasemien läheisyyteen, enintään 20–30 kilometrin päähän asemasta. Sisäministeri Orpo on todennut, että ministeriö yhdessä poliisin ja maahanmuuttoviraston kanssa käyvät läpi kaikkien vastaanottokeskusten sijainnit.

Mänttä-Vilppulan kaupungissa on Sisä-Suomen Poliisilaitoksen yksi poliisiasemista. Poliisiasemalla ei tosin enää ole poliisipäivystystä kuin yhtenä päivänä viikossa klo 9 - 15. Lisäksi poliisin lupapalvelut toimivat Mänttä-Vilppulan poliisiasemalla vain maanantaisin klo 8.30 - 12 ja 13 - 16 ja silloinkin ainoastaan ajanvarauksella. Näin ollen on vaikea nähdä, että Mänttä-Vilppulan poliisiasema täyttäisi tällä hetkellä niitä kriteereitä, joita valtio mahdollisessa tulevassa linjauksessaan hakee. Näiden tietojen valossa uusia yksiköitä tai nykyisten yksiköiden laajentamisia ei ole syytä tässä vaiheessa suunnitella.

Mänttä-Vilppulan kaupungin asukaslukuun suhteutettuna turvapaikanhakijoita on tällä hetkellä yli kolme prosenttia. Tähän saakka asiat ovat sujuneet joustavasti ja kaupunki on pystynyt olemassa olevien resurssien kanssa hallitsemaan oman roolinsa palveluntuottajana sekä kaikkien kaupunkilaisten, myös turvapaikanhakijoiden, yhteisönä. Lisäksi yhteistyö eri toimijoiden kanssa on ollut sujuvaa sekä toisiaan kunnioittavaa. Tätä stabiilia tilannetta ei ole nyt tarpeen muuttaa, vaikka kaupunki kokonaisuudessaan suhtautuu myönteisesti ja avoimesti monikulttuurillisuuteen sekä avun ja turvan tarjoamiseen ihmisten hädässä.

On huomattava, että nykyisellään maahanmuuttovirasto voi päättää uusien vastaanottokeskusten perustamisesta tai nykyisten keskusten laajentamisesta vastoin kuntien ajatuksia tai tahtotilaa. On kuitenkin todettava, että Mänttä-Vilppulan kaupunki on jo nyt kantanut omaa vastuutaan esimerkillisesti koko maata koettelevassa tilanteessa.

SPR Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen johtaja Minna Jussila sekä apulaisjohtaja Henrik Walhberg sekä kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Mervi Minni ovat kokouksessa selostamassa asiaa.

(Valmistelija kaupunginjohtaja Esa Sirviö, puh. 03-488 8200)

Esittelijän (kaupunginjohtaja Sirviö) päätösesitys:

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto päättää

Asian käsittely kokouksessa:

SPR Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen johtaja Minna Jussila selosti asiaa, jonka jälkeen Minna Jussila, Henrik Wahlberg ja Mervi Minni poistuivat kokouksesta.

Asian käsittelyn aikana Mira Anttila teki esityksen, että kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto päättää ilmoittaa SPR Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskukselle, että se puoltaa alaikäisenä yksintulleiden turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikön perustamista paikkakunnalle.

Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösesityksestä poikkeava esitys, jota ei ole kannatettu, joten päätökseksi tulee esittelijän päätösesitys.

Päätös:

Esittelijän päätösesitys hyväksyttiin.

Mira Anttila jätti päätökseen eriävän mielipiteen seuraavasti:

Eriävänä mielipiteenä esitän, että kaupunginvaltuusto päättää

ilmoittaa SPR Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskukselle, että se puoltaa alaikäisenä yksintulleiden turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikön perustamista paikkakunnalle. Perusteluina ovat inhimillinen kohtelu ja humaani suhtautuminen ja että yksikkö tuo Mänttä-Vilppulaan useita työpaikkoja sekä vuokratuloja ja Saskyn Mäntän ammattioppilaitos saa opiskelijoita Valma-koulutukseen.

 

 

 

KV § 72

Kaupunginhallituksen päätösesitys:

Kaupunginvaltuusto päättää

Asian käsittely kokouksessa:

Asian käsittelyn aikana pidettiin seuraavat puheenvuorot:

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun aikana on tehty kaupunginhallituksen päätösesityksestä poikkeava esitys, jota on kannatettu, joten asiassa on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestysmenettelyksi nimenhuutoäänestystä, joka hyväksyttiin. Puheenjohtaja ilmoitti, että kaupunginhallituksen päätösesitystä kannattavat äänestävä JAA ja Mira Anttilan esitystä kannattavat äänestävät EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 28 JAA-ääntä ja 7 EI-ääntä. Äänestysluettelo liitetään pöytäkirjaan.

Päätös:

Puheenjohtaja totesi, että kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaupunginhallituksen päätösesityksen.

 

 





©