Poistuminen | Toimielimet | Sivistyslautakunta | Pöytäkirja 29.09.2015

Sivistyslautakunta
Kokous 29.09.2015 / Pykälä 42



Sivistyslautakunta
§ 42
29.09.2015

KOULUJEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSITTAINEN SUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015 - 2016

SIVLTK § 42

Perusopetusasetuksen 9 §:n mukaan opetuksen järjestäjän tulee laatia lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuva suunnitelma, jossa määrätään opetuksen yleisestä järjestämisestä, opetustunneista ja opetuksen yhteydessä järjestettävästä muusta toiminnasta, sekä työajoista, koulun ulkopuolella annettavasta opetuksesta ja muista tarpeellisista opetuksen järjestämiseen liittyvistä asioista.

Mänttä-Vilppulan hallintosäännön 64 §:n mukaan sivistyslautakunta päättää opetussuunnitelmaan perustuvasta lukuvuosittaisesta suunnitelmasta ja esiopetuksen vuosisuunnitelmasta.

Koulut ovat lähettäneet lukuvuosisuunnitelmat sivistyslautakunnalle:

Kolhon koulu

Vilppulankosken koulu

Savosenmäen koulu

Vilppulan yhteiskoulu

Koskelan yläkoulu

Mäntän lukio

Lukuvuosisuunnitelmista käy esiin sekä perusopetuksen että esiopetuksen lukuvuosisuunnitelmat Kolhon, Vilppulankosken ja Savosenmäen kouluilta.

Kolhon koulussa

Erityisenä painopistealueena ovat Ops 2016 ja koulupäivän joustava rakenne (Jouko). Joukotauko pidetään klo 11.30 - 12.00, jolloin oppilailla on puolen tunnin tauko. Klo 9.30 - 11.00 pidetään oppitunnit peräkkäin. Opettajat voivat kuitenkin tarvittaessa pitää oppilaille pienen jumpan/lepohetken kaksoistunnin lomassa.

Oppilaita on yhteensä 76, perusopetuksessa 66, esiopetuksessa 10 lasta. Opettajia on yhteensä 6, joista yksi esiluokanopettaja ja yksi erityisluokanopettaja. Koulunkäynninohjaajia on yhteensä kolme, lisäksi yksi koulunkäynninohjaaja on oppisopimusopiskelija (palkkatuella).

Yleisopetustunteja vuosiviikkotunteina pidetään 127 tuntia ja erityisopetuksen osa-aikaisia tunteja 25. Tukiopetukseen on varattu 8 tuntia. Ryhmäjakotunteja on yhteensä 16 tuntia. Tuntikehys on suuri oppilasmäärään verraten.

Kerhoina järjestetään esim. ilmaisutaito-,liikunta-, tietotekniikka- ja eläin- kerho. Jos oppilas ei valitse mitään kerhoa, hänellä on mahdollisuus olla vapaasti ulkona tai mennä lepotilaan leikkimään / lepäämään. Koulunkäynninohjaajat valvovat tätä toimintaa.Koulussa toimii oppilaskunta.

Esikoulu toimii pääasiassa koulun lukuvuoden työaikojen mukaan. Viikkotunteja on 20. Tänä vuonna erityisopettaja on esikoululaisten ryhmässä muutaman tunnin viikossa työskennellen samanaikaisopettajana sekä pienen ryhmän opettajana.

Koululla järjestetään aamu- ja iltapäivätoimintaa, jossa koulunkäynninohjaajat toimivat ohjaajina. Toiminnasta vastaa rehtori.

Koko kaupungin itsenäisyysjuhla järjestetään tänä vuonna Kolhon koulussa. Oppilaat esittävät ohjelmia ja itsenäisyyspäivä on heille poikkeuksellisesti koulupäivä. Tällöin Kolhon koulu voi pitää vapaapäivän lauantaina 19.12.

Todistukset annetaan kevätlukukauden päätteeksi. Arviointikeskustelut pidetään tammikuussa oppilaan, huoltajien ja opettajan kesken.

Savosenmäen koulussa

painopistealueina OPS-työ ja -koulutus sekä TVT-taidot ja koulutus. Kiva koulu -ohjelma on käytössä kaikilla luokilla, pääpaino 1.-4.-luokilla. Kiusaamiskartoitus tehdään kaikille koulun luokille keväisin. Pelastautumisharjoituksia järjestetään kerran vuodessa kaikissa yksiköissä. Koulukohtainen oppilashuoltoryhmä on nimetty.

Iltakoulut järjestetään yhden kerran vuosiluokkaa kohden haluttaessa. Valinnaiskursseja pidetään 6. luokille. Kerhoina järjestetään esim. kuvataide-, sähly-, englannin ja ilmaisutaidonkerho.

 

Erityisopetuksen ryhmissä opetusta järjestetään tiimiopettajuuden ja joustavien opetusryhmien keinoin. Esimerkkiruokailussa ovat opettajat ja ohjaajat mukana. Käytännön työharjoittelua tehdään toimintakeskuksessa, pesulassa, kaupassa ja koulun kirjastossa yksi tunti viikossa. Asiointiopetusta annetaan koulun ulkopuolella.

Esiopetusta järjestetään Savosenmäen koulussa ja Sarapuiston päiväkodissa.

Oppilaita on yhteensä 373; Savosenmäen koulussa 265, Koskelan alakoulussa 62, Savosenmäen pienryhmissä 20 ja Sarapuiston esiopetuksessa 26. Opettajia on yhteensä 29: Savosenmäen koulussa 19, Koskelan alakoulussa 5, Savosenmäen pienryhmissä 3 ja Sarapuiston esiopetuksessa 2.

Yleisopetustunteja pidetään vuosiviikkotunteina 534 tuntia, S2 -opetusta 21 tuntia, samanaikaisopetustunteja 12, ja erityisopetuksen luokkamuotoisia tunteja 139 ja osa-aikaisia tunteja 25 tuntia. Tukiopetukseen on varattu 27 tuntia.

Sekä Savosenmäen koululla että Koskelan alakoulussa järjestetään iltapäivätoimintaa, jossa koulunkäynninohjaajat toimivat ohjaajina. Toiminnasta vastaa rehtori.

Vilppulankosken koulun

kehittämiskohteina ovat koulun turvallisuuskansion päivitys, joustava koulupäivä, koulun opetussuunnitelmatyö ja koulun tieto- ja viestintätekniikan kehittäminen.

Kullakin kuudella taitoainejaksolla tarjotaan 5.- 6.-luokkalaisille eri kursseja, esim. 3. jaksolla makumatka maailmalle, koru- ja lasikurssi, sportti- ja konemusiikkikurssi. Koulussa toimii oppilaskunta kaikille koulun oppilaille, hallitukseen kuuluu 16 edustjaa lukilta 3-6. Kerhoina järjestetään näytelmäkerho. Lukuvuoden aikana järjestetään myös lyhyempiä teemakerhoja.

Vanhempainyhdistys Silta ry:n kanssa koulu tekee tiivistä yhteistyötä. Koteja innostetaan mukaan koulun ja luokan yhteisiin tapahtumiin ja teemapäiviin.

Oppilaita on yhteensä 256; perusopetuksessa 199, esiopetuksessa 31 lasta ja valmistavassa opetuksessa 26 lasta. Opettajia on yhteensä 17 joista 2 esiluokanopettajaa. Lisäksi valmistavassa opetuksessa toimii kaksi opettajaa ja kolmas opettaja aloittaa syys-lokakuussa.

Yleisopetustunteja vuosiviikkotunteina pidetään 315 tuntia ja erityisopetuksen tunteja 45. Tukiopetukseen on varattu 18 tuntia.

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään Vilppulankosken esikoulun tiloissa. Ohjaajina toimivat koulunkäynninohjaajat.

Koskelan yläkoulussa

oppilaita on yhteensä 190. Yleisopetuksen mukaan opiskelevia on 171 oppilasta. Koko koulussa Hojks on tehty 15 oppilaalle joihinkin oppiaineisiin, kokonaan tai lähes kokonaan yksilöllistetyn opetussuunnitelman mukaan opiskelevia on 4. Maahanmuuttajaoppilaita on 13. Äidinkielenä muu kuin suomi on 13 oppilaalla.

Tuntikehys on yhteensä 413 tuntia, joista erityisopetuksen ja resurssiopettajan tunteja 65 h, tukiopetusta 8 h ja S2-opetusta 9 h. Kaiken kaikkiaan opettajille maksettavia tunteja on 427 h.

Opettajia on yhteensä 21, joista 5 on tuntiopettajia. Yhteisiä opettajia lukion kanssa on 7, Vilppulan yhteiskoulun kanssa 5, Savosenmäen koulun kanssa 1 ja Autere -opiston kanssa 1 opettaja.

Kerhoina järjestetään mm. Kiva-, Tukari- ja läksykerho. Lisäksi kerhoja voidaan perustaa lukuvuoden aikana tarpeen mukaan.

Vilppulan yhteiskoulussa

oppilaita on 145. Opettajia on yhteensä 18. Tuntikehystunteja on yhteensä 345 tuntia, joista erityisopetustunteja (vuosiviikkotunteina) on 53 tuntia, samanaikaistunteja niihin sisältyy 5 tuntia. Tukiopetukseen on varattu 8 tuntia. Myös S2-tunnit sisältyvät koko tuntimäärään. Kaiken kaikkiaan opettajille maksettavia tunteja on 369 h.

Erityisenä painopistealueena ovat työrauha, tulevaan OPS:aan liittyvä työsekä tieto- ja viestintätekniikka. Koulussa on käytössä kasvatuskeskustelu (KAKE) sekä KiVa -koulu toimenpideohjelma sekä tukioppilastoimintaa, johon MLL kouluttaa.

-----

Koulut tekevät yhteistyötä seurakunnan kanssa mm. aamunavauksien järjestämisessä ja ryhmäyttämisharjoituksissa seitsemännellä luokalla. Koulukuraattori tekee töitä kaikilla muilla kouluilla paitsi Vilppulan yhteiskoululla. Hänen sijoituspaikakseen on määritelty Koskelan yläkoulu. Vastaavalle koulukuraattorille kuuluvat toisen asteen opiskelijat ja Vilppulan yhteiskoulu. Hänen toimipaikkansa on Saskyn Mäntän toimipisteessä. Tästä syksystä koulukuraattoripalvelut myydään Juupajoelle yhtenä päivänä viikossa. Kaikissa peruskouluissa käytetään Wilma-viestintäjärjestelmää muun tiedottamisen lisäksi.

Kouluja pyydetään tiedottamaan leirikouluistaan sen jälkeen, kun tarkat aikataulut niiden toteuttamiseen on tiedossa.

Mäntän lukion

opiskelijamäärä on 116 opiskelijaa, etänä opiskelee ? ja ?? opiskelijaa tekee Sasky:ssa kaksois- tai kolmoistutkintoa. Lukiossa opetettavien kurssien määrä on yhteensä 223,5 vuosiviikkotuntia.

Lukiolaisilla on mahdollisuus suorittaa valtakunnalliset diplomit kuvataiteessa, liikunnassa ja taetteritaiteessa. Mäntän lukion taidepainotteisuutta korostetaan kuvataiteen lisäksi muissa oppiaineissa. Paikallista näyttelytarjontaa voidaan käyttää hyväksi mm. äidinkielessä, uskonnossa, filosofiassa ja historiassa. "Huippu-urheiluakatemian" alla opiskelee parikymmentä opiskelijaa sekä ammatillisista opiskelijoista että lukiolaisista. Akatemiaan osallistuvat nuoret tekevät valmentajien laatimia fysiikkaharjoituksia valvotusti paikallisissa liikuntatiloissa.

Mäntän lukio on mukana "Uudistuva pedagogiikka ja sähköiset materiaalit lukioissa" -hankkeessa, joka saa OPH:n tukea. Mukana on 37 lukiota eri puolelta Suomea. Mäntän lukio saa tabletkoulun alustan ja oppimateriaalin käytettäväksi vuoden 2015 loppuun korvausta vastaan.

Lukuvuoden suurin haaste lukiossa on valmistautuminen sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Osallistutaan paitsi pakolliseen, myös vapaaehtoiseen valtakunnalliseen harjoituspäivään.

Lukion uuden opetussuunnitelman perusteet julkaistaan syyskuuss 2015. Opetussuunnitelma tulee laatia siten, että uusi lukion opetussuunnitelma astuu voimaan 1.8.2016.

Yhteenvetoa

Vuosisuunnitelmista saa kattavan kuvan koulujen moninaisesta toiminnasta ja vastuusta lukuvuoden aikana. Opetuksen järjestämisessä on otettu huomioon lain vaatimukset ja laaja oppilaskirjo, toisaalta taloudellisuus.

Koulujen vuosisuunnitelmiin voi tutustua koulutoimistossa viikosta 39 lähtien ja ne ovat myös kokouksessa nähtävillä.

(Valmistelija sivistysjohtaja Taina Peltonen puh. 03 488 8209)

Esittelijän (sivistysjohtaja Peltonen) päätösehdotus:

Sivistyslautakunta

- hyväksyy peruskoulujen ja lukion lukuvuosisuunnitelmat lukuvuodelle 2015- 2016.


Päätös:
Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.





©