Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 09.02.2015

Kaupunginvaltuusto
Kokous 09.02.2015 / Pykälä 4



Tekninen lautakunta
§ 142
16.12.2014
Kaupunginhallitus
§ 16
19.01.2015
Kaupunginvaltuusto
§ 4
09.02.2015

JOHTOJEN JA KAAPELEIDEN SIJOITUSLUPAKÄYTÄNTÖ

TEKLTK § 142

LIITE 3: Ohje sijoitusluvan hakemiseen ja ilmoituksen tekemiseen

LIITE 4: Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä koskevat ohjeet ja määräykset

LIITE 5: Hakemusluonnokset

LIITE 6: Sopimusluonnos kartta-aineiston luovuttamisesta

Mänttä-Vilppulan kaupunki käsittelee vuosittain useita hakemuksia johtojen ja kaapeleiden sijoittamiseksi kaupungin omistamille maa-alueille. Hakijoina ovat useimmiten eri urakoitsijat, jotka ovat saaneet toimeksiantonsa esim. Elenia Oy:ltä tai Pohjois-Hämeen Puhelin Oyj:ltä. Useimmiten johtojen sijoittaminen tapahtuu yleisille alueille, kuten katualueiden reunoille. Nykyisen hallintosäännön (§ 71) mukaan maankäyttöinsinööri myöntää luvat kaupungin ulkopuolisten omistamien johtojen, muuntamoiden ym. laitteiden sijoittamiseksi kaupungin omistamalle maalle. Kaikissa tapauksissa sijoittamisesta tehdään päätös. Joidenkin oheislaitteiden, kuten puistomuuntamoiden rakentaminen vaatii rakennusvalvontaviranomaisen luvan. Näissä tapauksissa rakennusvalvonta edellyttää aina ensin maaomistajan
sijoituslupaa. Joillakin toimijoilla on lisäksi käytössään laatimansa johtojen sijoitussopimus, jonka myös kaupungin edustaja allekirjoittaa. Nyt ehdotetun, kaupungin uuden toimintamallin ei ole tarkoitus puuttua toimijoiden omiin sopimuskäytäntöihin.

Johtojen ja kaapeleiden sijoituslupahakemusten käsittely ja läpikäyminen luvan myöntämiseksi on nykykäytännöllä aikaa vievää ja työlästä. Kaupungille tulevat hakemukset liitekarttoineen ovat eritasoisia. Johtoreittien esittäminen suunnitelmakartoilla on luvan myöntämisen kannalta olennaisin asia ja niiltä tulisi yksiselitteisesti käydä ilmi sijoitettavien johtojen kulkureitit suhteessa kiinteistörajoihin. Epäselvistä liitekartoista johtuen luvan myöntäjä on usein joutunut pyytämään tarkennuksia puutteellisen informaation vuoksi. Kaiken kaikkiaan lupien myöntämiseen käytetään suhteettoman paljon työaikaa ja luvan myöntäjä joutuu tekemään selvitystyötä, joka pitäisi olla hakijan tehtävä. Lupahakemuksen tullessa kaupungille, johtoreitit tulisi jo olla selvitettynä suhteessa maankäytön suunnitelmiin ja olemassa oleviin rakenteisiin. Ymmärrettävää toki on, että maastossa joudutaan soveltamaan joissakin kohdin.

Edellä mainitusta syystä kaupungin teknisessä palvelukeskuksessa on
valmisteltu sijoituslupien hakemiseksi ja myöntämiseksi uusi käytäntö, jonka tarkoitus on selkiyttää nykyistä tapaa sekä hakijan että luvan myöntäjän kannalta. Uuden toimintamallin mukaan kaikilta hakijoilta edellytettäisiin samat hakemusasiakirjat jo hakuvaiheessa. Lisäksi laki Kadun ja eräiden muiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapitolaista (§ 14a ) edellyttää, että työstä vastaavan on tehtävä kadulla ja muilla yleisillä alueilla tehtävästä työstä ilmoitus kunnalle. Ilmoituksen johdosta kunnalla on oikeus antaa määräyksiä mahdollisten työstä aiheutuvien haittojen ja vahinkojen välttämiseksi sekä periä korvaus ilmoituksen tarkastamisesta ja työn valvonnasta. Uutta lupakäytäntöä suunniteltaessa on sovellettu Kuntaliiton julkaisua ”Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjaaminen”, joka on tehty Kuntaliiton ja työtä valvoneiden 51 kunnan toimeksiannosta.

Kadulla tehtävistä töistä ja johtojen ja laitteiden sijoittamisesta löytyy useita säännöksiä eri laeista ja asetuksista:

Teknisessä palvelukeskuksessa on päädytty toimintamalliin, joka olisi tarkoitus ottaa käyttöön, kun tarvittavat toimenpiteet menettelytapaan liittyen on saatettu kuntoon ja kun toimintamallia koskevat periaatteet ja maksut on hyväksytty kaupungin toimielimissä.

Ehdotetut toimenpiteet ja toimintamalli:

Uuden käytännön mukaan kaupunki edellyttäisi, että johtojen ja kaapeleiden sijoituslupahakemukseen tulee liittää suunnitelmakartta, jossa johtojen ja kaapeleiden kulkureitit esitetään kaupungin pohjakartta-aineistolla tai vastaavalla. Näin vältytään aikaa vievältä karttojen tulkinnalta. Kartta-aineiston luovuttamiseksi on laadittu sopimusluonnos, jossa sovitaan mm. aineiston laajuudesta ja käyttöoikeuksista. Sopimusluonnos liitteenä. Sopimuksen perusteella on mahdollisuus saada käyttöönsä kaupungilla voimassa olevan taksan mukaisin kustannuksin koko pohjakartta-aineisto. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä sopimus vain osasta pohjakartta-aineistoa, ns. kevytversio, johon sisältyisivät rakennukset ja rakenteet, tiestö, kiinteistörajat sekä vesistöjen rajat. Tämä olisi vähimmäisvaatimus hakemusten suunnitelmakartoille. Sopimukset olisivat voimassa toistaiseksi ja aineistopäivityksiä voisi tilata taksan mukaista korvausta vastaan tarvittaessa. Maankäyttöinsinööri voi erityistapauksissa päättää kartta-aineiston luovutukseen liittyvistä, taksasta poikkeavista korvauksista. Toistaiseksi näistä kustannuksista ei ole päätetty vaan odotetaan, minkä suuruisia aluekokonaisuuksia toimijat tarvitsevat. Hintaa on kuitenkin haarukoitu ja alustavasti on kaavailtu kevytversiolle noin kolmanneksen edullisempaa hintaa kuin taksan mukainen koko aineiston korvaus. Olennaista on, että kaupunki ei enää myönnä sijoituslupia sellaisten karttojen perusteella, joista johtoreittien kulkua suhteessa kiinteistöjaotukseen ja maankäyttöön ei voi selkeästi todeta. Hakemuksen muut vaadittavat liitteet/selvitykset käyvät ilmi liitteenä olevilta hakemusluonnoksilta.

Johdon omistaja hakee ensimmäisessä vaiheessa maanomistajalta sijoituslupaa eli lupaa sijoittaa johtoja ja kaapeleita sekä niihin liittyviä rakennelmia kaupungin omistamille maa-alueille. Luvan myöntäjä tekee päätöksen, joka lähtee tiedoksi asianosaisille, rakennusvalvontaan sekä sille kaupungin viranhaltijalle, jolle hakijan tulee tehdä hakemus/ilmoitus kadulla ja yleisillä alueilla tehtävistä töistä. Maanomistajan lupapäätöksen ja edellä mainitun ilmoituksen/hakemuksen tultua, kaupunki myöntää ns. kaivuuluvan. Kaivuuluvasta peritään ilmoituksen tarkastamisesta ja valvonta-maksuna 150 € / + alv /lupa. Lisäksi kaivuuluvan myöntäjä harkitsee tapauskohtaisesti, onko tarpeen tehdä alku- ja loppukatselmuksesta pöytäkirja.

Hallintosäännön § 71 mukaan maankäyttöinsinööri myöntää sijoitusluvan ja rakennuspäällikkö ns. kaivuuluvan.

Kuntaliiton julkaisua noudattaen ja eri lakeihin perustuen on valmisteltu ohjeet sijoitusluvan hakemiseen ja ilmoituksen tekemiseen sekä ohjeet ja määräykset kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävistä töistä. Nämä on esitetty liitteenä. Lomakkeet sekä ohjeet, joita vielä täydennetään mm. puuttuvien yhteystietojen osalta, on tarkoitus julkaista tulostettavina versioina kaupungin www-sivuilla. Hakemukset ja ilmoitukset voi uuden käytännön mukaan lähettää joko sähköisesti kaupungin ilmoittamaan s-postiosoitteeseen tai tavallisena kirjeenä. Molemmat hakemukset voi lähettää samanaikaisesti.




Uutta sijoitus- ja kaivuulupakäytäntöä sekä hakemuslomakkeita on esitelty



20.2.2014 pidetyssä palaverissa, jossa olivat paikalla mm. Elenia Oy:n



ja Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n edustajia.




(Valmistelijat: maankäyttöinsinööri Kirsti Eskelinen, puh. 03-488 8567 ja



maanrakennusmestari Arto Myllylä, puh. 03-488 8341)

Esittelijän (tekninen johtaja Viitanen) päätösesitys:

Tekninen lautakunta päättää

Päätös: Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

KH § 16

Kaupuginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto päättää

Päätös:

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

KV § 4

Kaupunginhallituksen päätösesitys:

Kaupunginvaltuusto päättää

Päätös:

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.





©