Poistuminen | Toimielimet | Sivistyslautakunta | Pöytäkirja 10.03.2015

Sivistyslautakunta
Kokous 10.03.2015 / Pykälä 7



Sivistyslautakunta
§ 7
10.03.2015

OPETUSSUUNNITELMATYÖ

SIVLTK § 7

Uudet opetussuunnitelma perusteet julkaistiin 22.12.2014.

Opetussuunnitelmissa uutta on:

- Opetuksen suhde muuttuvaan yhteiskuntaan

*arvoperusta ja tehtävä

- Oppimisen ja osaamisen määrittely

*oppimiskäsitys, pedagogiikka, oppimisen arviointi, laaja-alainen osaaminen

- Tapa toimia

*toimintakulttuuri ja koulutyön käytännön järjestäminen

- Opetuksen yhtenäisyys ja opetuksen eheyttäminen

*vuosiluokkakokonaisuudet, monialaiset oppimiskokonaisuudet

Paikallisten opetussuunnitelmien tulee olla hyväksyttyinä ennen 1.8.2016 siten, että syyslukukauden 2016 alusta voidaan siirtyä uusien opetussuunnitelmien mukaiseen opetukseen. Perusteasiakirjat tuotetaan sähköisessä ja rakenteistetussa muodossa, jolloin niiden palvelevuus ja käyttöjoustavuus kasvaa. Teksti jaetaan tiiviiseen normiosaan, josta ovat linkit lainsäädäntöön ja tukiosaan, jossa esitetään esimerkkejä toteutuksesta yms.

Perusteet ovat laatineet monialaiset työryhmät. Opetuksen järjestäjiltä on pyydetty palautetta ja kommentointia kolmesti valmisteluprosessin aikana. Opetussuunnitelmatyö on kaikkien nähtävissä osoitteessa http://www.oph.fi/ops2016 .

Suomen opetussuunnitelmaperusteiden laatiminen eroaa kaikista muista maista siten, että siinä osallistetaan kaikki asianosaiset ja siitä kiinnostuneet. Suomessa ei ole koulutarkastajia eikä kansallisia saavutustestejä koko ikäryhmille eikä koulujen koetuloksia julkisteta. Suomessa käydään intensiivistä keskustelua kansallisen ja paikallisen opetushallinnon välillä ja luotetaan opettajiin. Suomen systeemistä kerrotaan ulkomailla, että se yhdistää opetussuunnitelman deregulaation ja regulaation eli säätelyn ja säännöillä hallitsemisen ja sääntelyn vähentämisen.

 

Opetussuunnitelmatyötä on tehty jo monella tavalla ja monella tasolla. Aluehallintovirastot järjestävät yhä edelleen OPStuki 2016 -koulutusta työpajoina. Näihin koulutuksiin on myös meidän kunnastamme mahdollisuus osallistua. Opetussuunnitelmatyö kuuluu kaikille, mutta kouluilta on pyydetty ehdokkaita avainhenkilöiksi opetussuunnitelmatyöhön vapaaehtoisuuden pohjalta. Luonnollisesti avainhenkilöitä ovat myös rehtorit ja sivistysjohtaja nimeämättä heitä erikseen mihinkään ryhmään.

Opetussuunnitelmatyötä tehdään yhteistyössä Ruoveden ja Juupajoen kanssa. Opetussuunnitelmatyöryhmät ovat seuraavat:

Vuorovaikutus (kielet) - ryhmän vetäjä Salla Nalli, Mänttä-Vilppula

Taiteet (mu, ku, ks) - ryhmän vetäjä Anne Ylä-Viteli, Juupajoki

Terveys (li, tt, ko) - ryhmän vetäjä Anna Warsill, Ruovesi

Luonnontieteet (bg, yl, ma, fk) - ryhmän vetäjä Kati Palsinajärvi, Juupajoki

Kansalaistaito (hi, yhteiskuntaoppi, ue, et, opinto-ohjaus) - ryhmän vetäjä Tuula Aro, Mänttä-Vilppula

Esiopetus - ryhmän vetäjä Pirkko-Liisa Papinsaari, Mänttä-Vilppula

Työryhmien kesken on sovittu, että ryhmävetäjät saavat kokouksista yhden tunnin palkan muistion kirjaamisesta. Lisäksi on sovittu, että lopullisen opetussuunnitelman tekstin kirjoittamisesta saa korvausta Mänttä-Vilppulassa korkeintaan 11 tuntia/hlö tehdyn työmäärän mukaan. (Osallistuvat kunnat voivat tehdä korvausasioissa luonnollisesti omat päätöksensä.) Opetussuunnitelmatyötä tehdään Mänttä-Vilppulassa osin yt-ajalla, osin ei. Rehtorit ovat suostuvaisia joustamaan kouluillaan siten, että opetussuunnitelmakokouksiin voidaan lähteä työajalla ja kokoukset pidetään n. klo 13.30 - 15.30 välillä. Eri ryhmien kokoukset pidetään eri päivinä.

Tämän kevään osalta on tärkeää, että kaikki opettajat kaikilla kouluilla tutustuvat opetussuunnitelmaperusteiden lukuihin 1-12 ennen ainekohtaisia osia, jotta sisäistetään opetussuunnitelmauudistuksen tärkeimmät periaatteet. Opetussuunnitelma on jokaisen opettajan työkalu.

(Valmistelija sivistysjohtaja Taina Peltonen puh. 03 488 8209)

Esittelijän (sivistysjohtaja Peltonen) päätösesitys:

Sivistyslautakunta on saanut tietoonsa opetussunnitelmauudistustyön tämänhetkisen vaiheen ja hyväksyy edellä esitetyt korvausperusteet:

- ryhmävetäjät saavat kokouksista yhden tunnin palkkion muistion kirjaamisesta ja kokouksen valmistelusta

- lopullisen opetussuunnitelman tekstin kirjoittamisesta saa korvausta korkeintaan 11 tuntia/hlö tehdyn työmäärän mukaan.

Päätös: Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.





©