Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 08.06.2015

Kaupunginhallitus
Kokous 08.06.2015 / Pykälä 150



Kaupunginhallitus
§ 150
08.06.2015

KOULUNKÄYNTIOHJAAJIEN TÄYTTÖLUVAT SEURAAVALLE LUKUVUODELLE 2015-2016

357//2015

KH § 150
Sivistystoimi pyytää toistaiseksi ja määräaikaisesti valittavien koulunkäyntiohjaajien täyttölupia seuraavasti:

Toistaiseksi:

-yksi toistaiseksi täytettävä koulunkäyntiohjaajan toimi, sijoituspaikkana Savosenmäen koulu, pienryhmä

Savosenmäen koulun pienryhmässä on tällä hetkellä 19 oppilasta, jotka opiskelevat tarvittaessa joustavissa opetusryhmissä tai kolmessa erillisessä kehitystasoaan vastaavassa ryhmässä. Ryhmässä on kolme erityisluokanopettajaa ja 4 koulunkäynninohjaajaa.

Pienryhmien oppilailla on kaikille päädiagnoosina eriasteinen kehitysvamma tai kehityksen viivästymä. Kaikki oppilaat ovat erityisen tuen oppilaita. Erityisen tuen tarpeen oppilaiden luokka-asteet ovat nimellisiä ja koulutyötä tehdään jokaisen oppilaan omista oppimistaidoista lähtien. Jokaiselle oppilaalle on laadittu HOJKS. Koulussa noudatetaan yleisopetuksen opetussuunnitelmaa ja tarjottavat aineet ovat samat kuin yleisopetuksessa. Tämän lukuvuoden aikana oppilaan aggressiivisuuden vuoksi on tehty jo viisi läheltä piti ilmoitusta. Ensi lukuvuonna ryhmässä on mahdollisesti 21 erityisen tuen oppilasta.

Määräaikaisesti:

- yksi määräaikaisesti täytettävä koulunkäynnin ohjaajan toimi niin kauan kuin näkövammaisen oppilaan tarve avustajaan tässä koulutoimessa kestää, sijoituspaikkana nyt Savosenmäen koulu

- yksi määräaikaisesti täytettävä koulunkäyntiohjaajan toimi tulevalle lukuvuodelle yläkoulujen käyttöön, kotikouluna Koskelan yläkoulu

 

- yksi määräaikaisesti täytettävä koulunkäyntiohjaajan toimi tulevalle lukuvuodelle, kotikouluna Vilppulankosken koulu

Savosenmäen koulu

Näkövammaisella lapsella on suositus henkilökohtaiseen avustajaan. Yleisesti kaupunki ei nimeä henkilökohtaisia avustajia, mutta tarvittaessa asia hoidetaan siten, että sama avustaja avustaa vammaista lasta koko koulunkäynnin ajan. Näkövammainen lapsi aloittaa syksyllä kolmannen luokan.

 

Koskelan yläkoulu

Rehtori esittää määräaikaisen koulunkäyntiohjaajan toimen täyttämistä erityisesti maahanmuuttajanuorten avustamiseen ja yhteydenpitoon siten että toimi on yhteinen Vilppulan yhteiskoulun kanssa. Tämä toimi on tälläkin hetkellä ollut täytetty.

Vilppulan yhteiskoulu

Rehtori esittää yhteistä määräaikaista ohjaajaa Koskelan yläkoulun kanssa siten, että ohjaaja toimisi 2 päivää viikosta Vilppulan yhteiskoululla. Ohjaajaa tarvitaan varsinkin käsityö- ja kotitaloustunneilla. Tämä käytäntö on ollut voimassa kaksi lukuvuotta.

Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä pystyi hakemaan erityisavustusta erityisopetuksen laadun kehittämiseen ja siihen liittyvään koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen. Sivistystoimi haki tukea valtionavustusta kahden ohjaajan palkkaamiseen, mutta saa 50 % tukea yhden ohjaajan palkkaukseen. Tukea haettiin Kolhon ja Vilppulankosken koululle yhteen avustajaan. Yksi ohjaaja pyydettiin kahden koulun käyttöön vakavista monialaisista psyykkistä ongelmista kärsivien oppilaiden koulutyön ja iltapäivätoiminnan tukemiseen ja koulutyön turvallisuuden lisäämiseen.

Ohjaaja toimisi aamupäivät Vilppulankosken koululla erityislasten tukena esiopetuksessa. Kahdella esiopetuksen aloittavalla lapsella on erityisen tuen päätös ja kahdella lapsella tehostetun tuen päätös. Molemmat tehostetun tuen lapset tarvitsevat ohjausta omaan toimintaansa koko ajan ja ryhmässä toimimisessa on suuria ongelmia. He tarvitsevat aikuisen läsnäolon vierelleen eivätkä voi olla samassa ryhmässä rehtorin mielestä. Lisäksi esikoulun aloittaa diabeetikko, jolla on kolmipistoshoito.

Ohjaaja toimisi iltapäivän Kolhon koululla iltapäivätoiminnassa. Iltapäivätoiminnassa on mukana 14 lasta yhdellä ohjaajalla. Erityislasten mukanaolo vaatii toisen aikuisen mukanaolon jo turvallisuussyistä.

Tarkempaa tietoa oppilaista ja perusteluista on kokouksessa nähtävänä ei julkisena tietona. Koulunkäyntiohjaajien kokonaismäärä kasvaisi yhden ohjaajan verran, johon kuitenkin saadaan 50 %:n tuki OKM:ltä.

Sivistystoimi noudattaa kaupunginhallituksen ohjetta pitää henkilöstön määrä niin pienenä kuin mahdollista. Toisaalta jatkuvasti saapuvat diagnoosit, avustajalausunnot oppilaista sekä rehtoreiden arvio turvallisen ja tuloksekkaan koulutyöskentelyn turvaamisesta täytyy ottaa huomioon. Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet sekä oppilas- ja opiskelijahuoltolaki vahvistavat oppilaan tuen kolmiportaistamista eli oikeutta yleiseen, tehostettuun ja erityistukeen.

(Valmistelija sivistysjohtaja Taina Peltonen puh. 03 488 8209)

Esittelijän (kaupunginjohtaja Sirviö) päätösesitys:

Kaupunginhallitus päättää

Päätös:

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.





©