Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 13.04.2015

Kaupunginhallitus
Kokous 13.04.2015 / Pykälä 97


Edellinen asia | Seuraava asia

Kaupunginhallitus
§ 97
13.04.2015

SASSIN ALUEEN KEHITTÄMINEN

397//2015

KH § 97

Alueen käytön historia

Sassin alueen teollinen historia on alkanut jo 1800 -luvun loppupuolella, jolloin siellä on sijainnut tiilitehdas, jonka tiiliä käytettiin mm. paperitehtaan seinien muuraamiseen vuonna 1890. Vuosisadan lopulla G.A.Serlachius perusti alueelle sahan, joka toimi 1920 -luvulle saakka. Sassin alue toimi yhtiön puutavaran vastaanotto- ja varastointipaikkana 1920 -luvulta aina 1960 -luvulle saakka. Puutavaran vastaanotto- ja varastointitoiminnan vähennyttyä yhtiö perusti alueelle yksityisen lentokentän, joka otettiin käyttöön 1974. Lentopaikkaluettelosta kenttä poistettiin 1982. Tämän jälkeen maanomistaja on vuokrannut aluetta lähinnä erilaisiin harrastustarkoituksiin. Alueella sijaitsee mm. Keurusselän pursiseura ry:n vuokraama venesatamaalue. Sassin alueella aikanaan sijainneet teollisuusrakennukset on purettu lentokentän itäpuolella sijaitsevaa vakituisessa asuinkäytössä olevaa asuinkiinteistöä lukuunottamatta.

Kaavoitustilanne

Alue on osoitettu Pirkanmaan 1. maakuntakaavassa osoitettu selvitysalueeksi. Mäntän oikeusvaikutuksettomassa yleiskaavassa vuodelta 2001 alue on osoitettu pääosin teollisuustoimintojen alueeksi (T), maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M, MY) ja vesiliikenteen alueeksi (LV). Vuoden 1950 asemakaavassa alueen läntinen osa on merkitty puistoalueeksi (V). Mänttä-Vilppulan taajamien alueelle laaditaan parhaillaan oikeusvaikutteista osayleiskaavaa. Sassin alue kuuluu kaavoitettavaan alueeseen. Kaavatyö on valmisteluvaiheessa. Pirkanmaan 2. maakuntakaavan luonnosaineisto on nähtävillä parhaillaan ja siinä alue on osoitettu taajamatoimintojen reservialueeksi (Ar).

Alueeseen kohdistuneet suunnitelmat ja päätökset

Sassin alueeseen on vuosien varrella kohdistunut monenlaisia maankäytöllisiä odotuksia ja toiveita johtuen mm. alueen hyvästä sijainnista kaupunkirakenteessa. Maanomistusolosuhteiden vuoksi kaupungilla ei ole kuitenkaan ollut mahdollisuutta lähteä kehittämään aluetta kokonaisvaltaisesti.

Vuonna 2006 Lentävät museokoneet ry laati Poko ry:n rahoittaman selvityksen Sassin lentokentän kehittämisestä. Selvityksen mukaan nykyiselle paikalle on mahdollista kunnostaa pienin ponnistuksin lentopaikka pienkoneille sekä hakea ilmailumääräyksen AGA M1-1 mukainen lupa, joka mahdollistaisi myös lentokoulutustoiminnan. Selvityksen mukaan alueellisesti tarkastellen kentän sijainti lähellä kaupungin palveluita sekä matkailukohteita on valtakunnallisesti ainutlaatuinen.

Kaupunginhallitus käsitteli Mäntän lentokentän kehittämistä kokouksissaan 6.10.2008 ja 20.10.2008 ja päätti ryhtyä toimiin Sassin seutukunnallisen harrasteilmailukeskuksen toteuttamiseksi alueelle. Toteuttamisen vaatimia kaavoitustoimia ei kuitenkaan käynnistetty, koska maanomistajan kanssa käydyissä neuvotteluissa päädyttiin siihen, että ryhdytään neuvottelemaan maa-alueiden ostamisesta kaupungille. Maa-alueen ostamisesta käytiin useita neuvotteluja ja maanomistaja on selvittänyt maaperän pilaantuneisuutta vuosina 2003, 2010 ja 2014.

 

Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitus on ostanut ( kh 9.3.2015 § 60 ) Metsä Board Oyj:ltä n. 56 ha:n suuruisen maa-alueen, joka käsittää mm. entisen lentokentän ympäristöineen, entisen tuhkanläjitysalueen ja Pirttilahden ranta-alueen. Maan ostaminen mahdollistaa alueen kokonaisvaltaisen suunnittelun aloittamisen ja kehittämistarpeiden toteuttamisen pitkällä tähtäyksellä.

MW-kehitys Oy on lähtenyt kokoamaan alueen kehittämisajatuksia ja kehittämisestä kiinnostuneita tahoja yhteen. Asian tiimoilta pidettiin 11.12. 2014 neuvottelu, jossa kaupungin virkamiesten ja MW-kehitys Oy:n edustajien lisäksi oli paikalla edustus Pirkanmaan liitosta, Mäntän seudun koulutuskeskuksesta, TAMKista, Mänttä-Seurasta ja Poko ry:stä.

Kokouksessa kuultiin eri tahojen näkemyksiä alueen kehittämisestä. Kehittämisestä kiinnostuneiden toimijoiden mukaan olisi tärkeää tutkia harrastuslentotoiminnan ja siihen liittyvien oheistoimintojen sekä matkailun kehittämisen edellytykset alueella. Mäntän seudun koulutuskeskus esitti lentokoneasentajakoulutuksen tilojen sijoittamista alueelle. Mänttä -seuran toimesta esitettiin ajatus ns. kansanpuiston perustaminen alueelle Saksan teollisuusalueilla toteutettujen mallien mukaisesti mutta pienimuotoisesti.

Alueen tuleva suunnittelu

Sassin alueen ja lähellä sijaitsevien Kannusniemen ja Myllyrannan alueiden kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi tulee kyseiselle alueelle laatia yleissuunnitelma, jossa kartoitetaan suunnittelun lähtökohdat ja reunaehdot sekä laaditaan suunnitelma olemassa olevien kehitysideoiden toteuttamiseksi. Yleissuunnitelman avulla voidaan selvittää kehittämisideoiden toteutusmahdollisuudet. Suunnittelun yhteydessä on tärkeä kuulla kuntalaistenja toimijoiden näkemykset alueen kehittämisestä. Suunnitelma toimii myös pohjana Mänttä-Vilppulan keskustaajaman osayleiskaavatyössä alueelle tehtäville kaavasuunnittelulle. Pirkanmaan 2. maakuntakaava on myös luonnosvaiheessa, joten suunnittelutyö on tärkeää myös mahdollisesti esitettäviä maakuntakaavan varauksia ajatellen.

Sassin alueen suunnittelun yhteydessä tutkittaisiin mm. seuraavien toimintojen mahdollisuudet sijoittua alueelle:


Mäntän seudun koulutuskeskuksen hanke alueelle

Kiireellisenä, konkreettisena hankkeena Mäntän seudun koulutuskeskus on esittänyt lentokoneasentajien koulutustilojen rakentamista Sassin alueelle.

Koulutuskuntayhtymä Sasky:n ylläpitämä Mäntän seudun koulutuskeskus (MSKK) on järjestänyt lentoteknistä koulutusta Mäntässä alkaen vuodesta 1989. MSKK:n järjestämällä koulutuksella on suomalaista ilmailualan koulutusta valvovan organisaation Trafin myöntämä status. Oppilaitoksella on oikeus järjestää lentokonehuoltoteknistä koulutusta tasoilla A sekä B1. Trafi valvoo säännöllisillä auditoinneilla koulutustilojen tasoa, opetushenkilöstön pätevyyttä ja koulutuksen järjestämistä ilmailunormien vaatimustason mukaisena. MSKK:n aikuiskoulutuksena järjestämä lentokonealan koulutus on ollut alan työnantajien hyvin arvostamaa. Arvostuksesta kertoo opiskelijoiden hyvä työllistyminen koulutuksen jälkeen. Lentokonealan opiskelijoita Mäntässä on viime vuosina ollut keskimäärin samanaikaisesti n. 55 opiskelijaa.

MSKK järjestää lentokonealan koulutusta Metsä Groupilta vuokratuissa tiloissa, osoitteessa Tehtaankatu 6. Nykyisellään MSKK:lla on lentokonealan koulutusta varten vuokrattua hallitilaa n. 640 m² ja toimisto-/luokkatilaa n. 480 m². Vuokrasopimus ko tiloista päättyy elokuussa 2016 ja vuokranantaja on ilmoittanut, että he tarvitsevan nyt vuokralla olevat tilat omaan käyttöönsä heti vuokrasopimuksen päätyttyä.

Uusien tilojen saaminen on edellytys lentokonealan koulutuksen säilymiseksi Mäntässä. Koulutuskuntayhtymä Sasky on neuvotellut Yrke Kiinteistöt Oy:n kanssa uusien tilojen saamiseksi lentokonealan koulutukselle, nykyisen koulutustilan vuokrasopimuksen päätyttyä. Sasky on ilmoittanut kiinnostuksensa vuokrata Yrke Kiinteistöt Oy:ltä pitkällä vuokrasopimuksella lentokonealan koulutukseen sopivan kiinteistön n. 1 000 m² hallitilaa ja 600 m² toimisto ja luokkatilaa. Rakennuksen toteuttamiseen on ollut esillä myös muita toteuttamisvaihtoehtoja, joista on tarkoitus neuvotella tarkemmin Saskyn kanssa lähiaikoina.

Joka tapauksessa MSKK:n kannalta uusien koulutustilojen rakentaminen Sassin lentokentän alueelle olisi ihanteellisin sijoituspaikka lentokonealan koulutukselle. Koulutustilojen rakentaminen Sassin alueelle tukisi lentokentän tulevaa harrasteilmailutoimintaa ja olisi omalta osaltaan mahdollistamassa tulevaisuudessa myös lentokoneiden huoltotoiminnan sijoittumista Sassin lentokentän alueelle.

Tilojen rakentaminen on mahdollista toteuttaa teknisen lautakunnan toimivaltaan kuuluvalla MRL 137 §:n mukaisen suunnittelutarveratkaisulla, ja sen jälkeen myönnettävällä rakennusluvalla mikäli alueelle on laadittu riittävä yleissuunnitelma.

Kaavoitustoimella on valmius tilata yleissuunnitelmatyö Ramboll Oy:ltä, jonka kanssa on voimassa oleva kaavoituksen puitesopimus. Suunnittelun kustannus voidaan kattaa kaavoituksen asiantuntijapalveluihin osoitetusta määrärahasta.

Kaupunginarkkitehti ja TAMKin korkeakouluasiamies ovat kokouksessa selvittämässä asiaa.

(Valmistelija kaupunginarkkitehti Sirkka Sortti, puh. 03-488 8301)

Esittelijän (kaupunginjohtaja Sirviö) päätösesitys:

Kaupunginhallitus päättää

Päätös:

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

 


Edellinen asia | Seuraava asia



©