Poistuminen | Toimielimet | Sivistyslautakunta | Pöytäkirja 11.06.2014

Sivistyslautakunta
Kokous 11.06.2014 / Pykälä 40



Sivistyslautakunta
§ 40
11.06.2014

UIMAOPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

SIVLTK § 40

Sivistystoimi vastaa kaupungin koululaisten uimaopetuksesta. Tätä varten budjetissa on varattu palkkamenoihin n. 10 h/ vko eli 26 % htv:stä. Työtehtävä on käytännössä välillä lokakuu – huhtikuu ja keskellä talvea joulukuun puolesta välistä tammikuulle on tunteja vähän. Tämä uimaopetus on suunnattu perusopetuksen 1. - 6. lk:lle ja esiopetukseen. Pätevän henkilön löytäminen tähän tehtävään on käytännössä mahdotonta vähäisen työmäärän vuoksi, ja tämän takia uinninopetukselle on vaikea saada jatkuvuutta. Viimeiset kaksi talvea on toimittu siten, että liikuntatoimen oppisopimussuhteessa oleva henkilö on toiminut uinninvalvojana ja uinninvalvoja on hoitanut uimaopetuksen.

Erityis- ja terveysliikunta on nostanut kaupungissa ja koko valtakunnassa profiiliaan huomattavasti. Mänttä-Vilppula on mukana liikuntatieteellisen seuran Erityisliikuntaa kuntiin -hankkeessa ja terveystoimella on käynnissä Pirkanmaan hyvinvointihanke, joka keskittyy ennen kaikkea terveysliikunnan mahdollisuuksien kehittämiseen. Tässä yhdeksi isoksi kysymykseksi on noussut tiedon löytäminen, ja ns. kuntoneuvonta, jossa opastettaisiin kaikenikäisiä liikkujia (tämä voi olla sekä henkilökohtaista neuvontaa face-to-face -tyyliin, puhelimessa tapahtuvaa ohjausta ja sähköisillä viestintävälineillä tapahtuvaa ohjausta). Kysyntää on oikeastaan kaiken ikäisissä ihan pienimmistä lapsista työikäisten kautta aina ikäihmisiin saakka. Kysyntää on siis kaikenkuntoisille ja monenlaisilla motiiveilla harrastuksen löytämisestä oman kehon kunnossapitoon haluaville. Kuntoneuvonnalla pystytään vaikuttamaan ihmisten terveyteen ja viihtyvyyteen.

Tekninen toimi ja sivistystoimi ovat alustavasti keskustelleet asiasta ja pitävät tärkeänä paitsi uimaopetuksen, myös mahdollisen kuntoneuvonnan luomista kaupunkiin. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että uimahallille palkataan kolmas valvoja työsuhteeseen teknisen toimen alaisuuteen. Kaikki kolme valvojaa koulutetaan sivistystoimen kustannuksella uimaopettajiksi. Lisäksi tähdätään siihen, että vähintään yhdellä uimavalvojalla on liikuntapuolen ja/ tai terveyspuolen koulutus. Tällöin uimahallilla on aina pätevä valvoja, joka luonnollisesti hallissa pitää aina olla, kun siellä on toimintaa. Toinen päivävuoron valvojista toimii uimaopettajana ja kuntoneuvojana. Työaikajärjestelyillä pystytään vapauttamaan resurssia kuntoneuvonnan hoitamiseen ja kesäaikaan esimerkiksi lasten urheilukoulujen vetämiseen. Sivistystoimen ja teknisen toimen yhteistyöllä kaupungissa voidaan nostaa oppilaiden uinnin (=kansalaistaito) osaamisvaatimustasoa (esim. ”Jokainen tokaluokkalainen ui 25 metriä, ja jokainen kuutosluokkalainen on suorittanut jonkinlaisen uintimerkin). Tämä vaatii hyvää yhteistyötä uimaopetuksen ja koulujen kesken, jotta koulujen uinninopetusmäärää pystytään lisäämään.

Kustannukset jaettaisiin sivistyspalvelujen ja teknisten palvelujen kesken samoin kuin aikaisemminkin niin, että sivistystoimi osallistuu rekrytoitavan kolmannen uinninvalvojan palkkausmenoihin 26 %:n osuudella ja tekninen palvelukeskus 74 %:n osuudella. Tämä edellä kerrottu tapa hoitaa uinninopetus (ja kuntoneuvonta) olisi osana kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa ja samalla saataisiin parannettua oppilaiden uimataitoa.

Tämä pykälä on valmisteltu kiinteässä yhteistyössä teknisen toimen johtajan ja liikuntasihteerin kanssa.

(Valmistelija sivistysjohtaja Taina Peltonen puh. 03 488 8209)

Esittelijän (sivistysjohtaja Peltonen) päätösesitys:

Sivistyslautakunta

Lisäksi sivistyslautakunta toteaa, että päätös on ehdollinen siihen saakka, kun tekninen toimi ja kaupunginhallitus ovat hyväksyneet asian.

Päätös: Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.





©