Poistuminen | Toimielimet | Sivistyslautakunta | Pöytäkirja 21.05.2014

Sivistyslautakunta
Kokous 21.05.2014 / Pykälä 32



Sivistyslautakunta
§ 32
21.05.2014

ERITYISOPETUSJÄRJESTELYT ALAKOULUISSA ENSI LUKUVUODESTA LÄHTIEN

SIVLTK § 32

LIITE 5: YHTEISTOIMINTAKÄSITTELY 9.5.2014, Vilppulankosken koulu.

Opetuksen järjestämisen lähtökohtana on oppilaan oikeus opiskella omassa lähikoulussaan ja kaikkien lasten oppimisen turvaaminen. Lähikouluperiaatetta ovat 2000-luvulla vahvistaneet mm. Laki perusopetuslain muutoksesta 2010 sekä Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset ja täydennykset 2010. Myös nykyisen hallituksen ohjelmassa linjataan, että ”perusopetuksen järjestämisen lähtökohtana ovat laadukas ja turvallinen lähikoulu sekä yhtenäinen peruskoulu” (Valtioneuvoston kanslia 2011).

Kuntien välillä on selkeitä eroja erityisopetuksen toimintatavoissa ja rakenteissa, siis lähikouluperiaatteen toteuttamismahdollisuuksissa. Suurista kaupungeista Vantaa on vahvistanut lähikouluperiaatetta purkaen keskitettyä erityisopetusta ja kohdentaen erityisopetusresurssia uudelleen. Periaate on, että oppilas saa oppimisen, kasvun ja koulunkäynnin tuen lähikoulussaan ja jokainen koulu vastaa oman alueensa oppilaista.

Erityisopetuksen uusiin järjestelyihin liittyen on Savosenmäen koulun erityisopettajat esittäneet ensimmäisenä toiveen muutoksesta. Kouluissa koetaan, että purkamalla pienryhmäopetusta erityisopettajien resurssi voidaan kohdentaa useammalle oppilaalle ja kouluilla työskentelevien laaja-alaisen ja pienryhmäerityisopettajan keskinäiset työpanokset lähentyvät toisiaan. Erityisopetusjärjestelyihin on käyty tutustumassa yhdessä opettajien kanssa 17.2.2014 Jämsänkosken Mäntykallion koulussa ja 31.3.2014 Muuramessa Nisulanmäen koulussa (= yläkoulu) ja Mäkelänmäen koulussa (= alakoulu). Kummassakin kunnassa erityisopetusjärjestelyistä on kuultu esityksiä ja keskusteltu erityisopettajien kanssa. Järjestelyihin ollaan tyytyväisiä eikä entiseen olla palaamassa. Tuotiin esille, että toki ajoittain pienryhmäopetusta annetaan tukea tarvitseville eikä tuen määrä vähene, se vain kohdistuu entistä paremmin. Nykyisessä järjestelmässä pienryhmän opettaja opettaa 4-10 lasta koko ajan, kun taas laaja-alaiselle erityisopettajalle kuuluu kaikki muut koulun oppilaat. Pienryhmäopettajan lapsiluku voi olla alhaisempikin, kun oppilaat integroituvat muiden opettajien tunneille. Uudessa järjestelyssä kumpikin opettaja voi opettaa välillä pienryhmässä, välillä esim. opettajaparina luokanopettajan kanssa jne. Uusi järjestely on entistä joustavampi ja erityisopettajaresurssi hyödyntyy entistä tehokkaammin, kun toinen opettaja voi keskittyä esim. luokille E-2 ja toinen luokille 3-6.

Mänttä-Vilppulassa on keskusteltu rehtoreiden, henkilöstöpäällikön ja erityisopettajien kanssa yhdessä ja yhteisesti päädytty esittämään Savosenmäen, Vilppulankosken ja Kolhon koululle muutosta erityisopetusjärjestelyissä. Lisäksi on pidetty yhteistoimintakäsittely 9.5.2014 Vilppulankosken koululla.

Koska erityisopettajien tehtävän luonne muuttuu uuden järjestelyn takia, on syytä muuttaa laaja-alainen ja kiertävä erityisopettaja -nimikkeet kolmelle erityisopettajalle erityisluokanopettajaksi. OVTES:n mukaan erityisopettajan opetusvelvollisuus on 24 h ja erityisluokanopettajan virassa 22 h. Hinnoittelutunnus kummassakin virassa on sama. Opetusvelvollisuuden muuttuessa tulee enemmän ylitunteja kolmelle opettajalle. Toisaalta ensi lukuvuoden erityisopetustuntimäärää alakouluilla voidaan uudelleen järjestelyn ja oppilasmäärän vähenemisen vuoksi hieman alentaa, joten kustannukset pysyvät hyvin samansuuntaisina kuin tänäkin lukuvuonna. Virkanimikkeen muutos koskee Vilppulankosken ja Savosenmäen koulun laaja-alaisia erityisopettajia Marita Ihalainen-Puhakkaa ja Niina Vierolaa sekä Kolhon koulun kiertävää laaja-alaista erityisopettaja Pirkko Ketolaa. Kaikki kolme kannattavat muutosta.

Pienryhmäoppilaiden huoltajien kanssa on asiasta kouluilla keskusteltu eikä heillä ole mitään uutta järjestelyä vastaan. Oppilaskohtaisesti on sovittu joidenkin oppilaiden siirtymisestä lähikouluunsa eli Vilppulankosken koulusta Kolhon kouluun.

(Valmistelija sivistysjohtaja Taina Peltonen puh. 03 488 8209)

Esittelijän (sivistysjohtaja Peltonen) päätösesitys:

Sivistyslautakunta päättää, että se

Päätös: Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.





©