Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 28.04.2014

Kaupunginhallitus
Kokous 28.04.2014 / Pykälä 139



Kaupunginhallitus
§ 280
08.10.2012
Kaupunginhallitus
§ 139
28.04.2014

VILPPULAN KORTTELIN 412 ASEMAKAAVAMUUTOS

963/10/2012

KH § 280

LIITE 4: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1.10.2012

LIITE 5: Asemakaavamuutosluonnos 1.10.2012

LIITE 6: Kaukolämpökeskuksen sijoittuminen, suunnitelmakartta

LIITE 7: Sopimus asemakaavan laatimisesta ja kaavan toteuttamisesta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta

Elenia Lämpö Oy vastaa Vilppulan alueen kaukolämmön tuotannosta. Lämmön toimittamisessa mahdollisesti tapahtuvien muutosten takia yhtiö on tuonut esiin tarpeensa rakentaa Vilppulaan uusi kiinteitä, kotimaisia polttoaineita käyttävä kaukolämpökeskus, jonka tuotannolla on tarkoitus kattaa Vilppulan kaukolämpöverkon tarvitsema lämpökuorma. Nykyiset öljykeskukset toimisivat laitoksen vara- ja huippukapasiteettina. Aiotun lämpökeskuksen teho on 4 MW.

Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Elenia Oy:n edustajat ovat keskustelleet lämpökeskuksen sijoituspaikasta vuoden 2011 aikana. Lämpökeskuksen sijoittamisessa on pyritty löytämään ratkaisu, joka aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa asutukselle ja muille lähialueen toiminnoille. Keskuksen sijoituspaikaksi on päätetty esittää Vilppulan sahan läheisyydessä sijaitsevaa teollisuuskorttelia 412. Toteutuakseen hanke vaatii asemakaavamuutoksen. Kaavamuutoshanke on tullut vireille Mänttä-Vilppulan kaupungin kaavoituskatsauksessa 2011. Kaavoituskustannusten ja kaavan toteuttamisesta aiheutuvien kustannusten määrittelemiseksi Mänttä-Vilppulan kaupunki ja Elenia Lämpö Oy ovat laatineet erillisen sopimuksen.

Kaavamuutosalue sijaitsee Ajostaipaleen kylässä, korttelissa 412. Kaavoitettava alue rajautuu pohjoisessa puistoalueeseen, idässä Hietarannantiehen, etelässä Sahantiehen ja lännessä Riihikankaantiehen. Asemakaavamuutos koskee kiinteistöjä 508-401-3-437, 580-401-3-404, 508-401-3-56, 508-401-3-258, 508-401-49-0 sekä 508-401-3-239. Edellä mainituista kiinteistöistä kolme on yksityisten omistamia, muutoin alue on Mänttä-Vilppulan kaupungin omistuksessa. Kaavoitettavan alueen pinta-ala on 4,2 ha.

Alueella on voimassa 1985 hyväksytty asemakaava, jossa kortteli on osoitettu teollisuusalueeksi (TT). Pirkanmaan 1. maakuntakaavassa alue on teollisuusaluetta (T) ja Vilppulan oikeusvaikutuksettomassa yleiskaavassa (1990) teollisuus- ja varastoaluetta (T).

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on osoittaa alue kaukolämpökeskusta varten, taata riittävä kaukolämmön tuotanto alueella sekä ajantasaista olemassa oleva asemakaava. Asemakaavamuutosalue on osin käytössä olevaa teollisuusaluetta ja osin rakentamatonta metsäaluetta. Korttelin keskellä on vanha soranottoalue.

Alue sijaitsee Rautainharjun vedenhankinnan kannalta tärkeällä pohjavesialueella. Ympäristöviranomaisten mukaan lämpökeskushanke ei tarvitse ympäristölupaa kokonsa ja käyttämänsä polttoaineen vuoksi. Alueen pohjavesiolosuhteet selvitetään kaavoituksen yhteydessä.

Lämpökeskuksen toiminnasta aiheutuvat jätteet tullaan lajittelemaan. Jäte on pääosin tuhkaa, joka on käytettävissä lannoitukseen. Hyödyntämätön tuhka viedään kaatopaikalle. Laitoksen savukaasut ovat pääosin vesihöyryä. Laitoksesta ei aiheudu merkittäviä äänihaittoja ympäristöön. Vaikutukset ympäristöön selvitetään kaavoitusprosessin yhteydessä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti.

Laaditussa asemakaavamuutosluonnoksessa lämpökeskuksen alue on merkitty energiahuollon alueeksi (EN). Muu korttelialue on merkitty nykyisen käytön mukaisesti teollisuusalueeksi (TY), jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Rakennustehokkuus alueella on e=0,4. Sahantieltä on osoitettu katuyhteys teollisuustonteille ja lämpökeskukselle.

Kaavoitushanketta esitellään lokakuussa 2012 järjestettävässä yleisötilaisuudessa. Valmisteluaineistosta pyydetään lausunnot OAS:n mukaan ja tarvittaessa järjestetään viranomaisneuvottelu. Asemakaavamuutos pyritään saamaan hyväksytyksi vuoden 2012 aikana.

(Valmistelija kaupunginarkkitehti Sirkka Sortti, puh. 03-488 8301)

Esittelijän (kaupunginjohtaja Sirviö) päätösesitys

Kaupunginhallitus päättää, että

Päätös: Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

KH § 139
LIITE 8: Lämpövoimalan piipun havainnollistaminen

LIITE 9: Osallistumis- ja arviontisuunnitelma

LIITE 10: Vilppulan korttelin 412 asemakaavamuutosehdotus merkintöineen

LIITE 11: Asemakaavamuutosselostus

LIITE 12: Maankäyttösopimus

Vilppulan korttelin 412 asemakaavamuutoksen valmisteluaineisto on ollut nähtävillä 18.10. - 16.11.2012 välisenä aikana. Yleisötilaisuus pidettiin 2.1.2012.

Nähtävillä oloaikana valmisteluaineistosta saatiin 6 lausuntoa. Lisäksi läheisen Hietarannanpolun asukkaat toimittivat yhteisen mielipiteen ja aineistosta saatiin myös yksi yksityishenkilön mielipide.

Pirkanmaan liitto, Tampereen aluepelastuslaitos ja Keurusselän ympäristö- ja terveydensuojelutoimiston ympäristösuojelujaos totesivat lausunnoissaan, että heillä ei ole huomautettavaa asemakaavamuutoksen valmisteluaineistosta.

Pirkanmaan maakuntamuseo edellytti lausunnossaan arkeologisen selvitystarpeen arvioimiseksi, että alueen historiallinen tausta tulisi selvittää käytettävissä olevan lähdeaineiston perusteella, ottaen huomioon vuoden 1918 sisällissodan tapahtumat Vilppulan seudulla.

Pirkanmaan ELY -keskuksen liikenneosaston lausunnon mukaan kaava-aluetta tulisi laajentaa siten, että tällä kaavalla saadaan korjattua olemassa olevan asemakaavan merkintävirheet maantien liikennealueeseen liittyen.

Mänttä-Vilppulan tekninen lautakunta esitti EN -korttelialueen siirtämistä korttelin eteläosaan, jolloin maisemalliset haitat laitoksen piipusta olisivat mahdollisimman vähäiset.

Hietarannanpolun asukkaiden mielipiteen mukaan aiottu kaukolämpölaitos olisi merkittävä riski kunnan vesihuollolle sijaitessaan pohjavesialueella, eikä olisi eduksi kunnan julkisuuskuvalle. Laitos sijaitsisi alueen korkeimmalla paikalla ja näkyisi siten hallitsevasti ympäristöön. Välittömässä läheisyydessä on Vilppulan kirkko ja useita omakotitaloja, joista lähimmät sijaitsevat 50 m etäisyydellä. Asukkaat epäilivät laitoksen aiheuttavan myös melu- ja liikennehaittoja. Em. seikkoihin perustuen asukkaat esittivät, että kaavamuutosta ei tulisi tehdä.

Lausuntojen johdosta alueen arkeologiset arvot selvitettiin syksyllä 2013 vireillä olevan yleiskaavatyön yhteydessä. Alueelta ei löytynyt arkeologisia kohteita. Kaava-alueeseen liitettiin osa Sahantietä ja yleisen tien aluetta.

Asukkaiden mielipiteessään esittämistä haitallisista vaikutuksista mahdollisiksi todettiin vain laitoksen mahdolliset vaikutukset maisemaan. Asian selvittämiseksi kaava-alueesta laadittiin useita havainnollistavia kuvasovitusta, joiden avulla selvitettiin piipun näkymistä Vilppulan kirkon miljöössä. Kaavahankkeesta pidettiin 29.11.2013 rajattu kuulemistilaisuus, jossa keskusteltiin kaavahankkeesta ja selvitettiin kaavan vaikutuksia ympäristöön lähialueen asukkaille.

Kaavan vaikutusten minimoimiseksi lähialueen asukkaille ja kirkon miljööseen, päätettiin muuttaa lämpölaitoksen sijaintia korttelissa 412 hieman etelämmäksi, jolloin sen haitalliset vaikutukset kirkon maisemaan voidaan varmistaa. Uusi lämpölaitoksen alue on osoitettu kaavaehdotuksessa Sahantien ja Sorakujan kulmassa olevalle alueelle. Elenia Oy:n kanssa on laadittu uusi maankäyttösopimus, jossa tonttimuutos on otettu huomioon.

(Valmistelija kaupunginarkkitehti Sirkka Sortti, puh. 03-488 8301)

Esittelijän (kaupunginjohtaja Sirviö) päätösesitys:

Kaupunginhallitus päättää

Päätös: Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.





©