Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 10.02.2014

Kaupunginhallitus
Kokous 10.02.2014 / Pykälä 72


Edellinen asia | Seuraava asia

Sivistyslautakunta
§ 4
05.02.2014
Kaupunginhallitus
§ 72
10.02.2014

SARAPUISTON PÄIVÄKODIN SIIRTYMINEN VÄISTÖTILOIHIN

SIVLTK § 4
Oheismateriaali 1: Kosteustekninen kuntotutkimus, Sarapuiston päiväkoti, Raksystems 5.11.2013

Oheismateriaali 2: Kosteustekninen kuntotutkimus, Kirkonpellon päiväkoti, Raksystems 12.11.2013

Kirkonpellon ja Sarapuiston päiväkodeissa on tehty sisäilman osalta tutkimuksia jo aiemmin, mutta niiden tuloksista ei pystytty tekemään suoria päätelmiä tilojen kunnosta. Vuoden 2013 lopulla tilattiin Tampereelta Rakssystems Oy tekemään tutkimuksia myös em. kiinteistöjen rakenteista

Yhteenvetoraportti tutkimustuloksista esitettiin 8.1.2014. Kirkonpellon päiväkodin osalta tutkimukset eivät tuoneet uutta tietoa kiinteistön kunnosta. Sarapuiston päiväkodin rakenteista löytyi terveydelle haitallista mikrobikasvustoa. Vaikka rakenteista on vasta nyt löydetty mahdollinen syy myös sisäilmaongelmiin, ovat tiloissa toimineet altistuneet terveyshaitalle jo pidempään. Tiloissa työskentelee ja on hoidossa henkilöitä, joiden terveydentilassa on havaittu selkeää heikentymistä (lisääntyneet ja pitkittyneet hengitystieinfektiot, astman puhkeaminen). Henkilökunnassa on jo aiemmin jouduttu tekemään siirtoja toisiin yksikiköihin työterveyslääkärin ohjeistuksen mukaan, jotta henkilöiden terveydentilassa saataisiin muutos parempaan. Tilanne ei ole kuitenkaan ole ratkaisu heille, jotka jatkavat päivittäistä oleskelua tiloissa.

Vaikka suoraa yhteyttä terveydentilan heikentymiseen ja mikrobikasvustoon ei voida suoraan osoittaa, niin tiloista siirtymistä väistötiloihin ei tule pitkittää ja ottaa sitä riskiä, että tiloissa altistuvien henkilöiden terveydentilassa tapahtuu määrällisesti ja laadullisesti negatiivista muutosta. Lasten huoltajien ja henkilöstön huoli terveydestä on otettava vakavasti.

Sarapuiston päiväkodin tiloista tulee siirtyä väistötiloihin siis mahdollisimman pian. Tässä ei odoteta päivähoidon tilatoimikunnan selvityksen valmistumista ja hallituksen päätöstä Mäntän alueen päivähoidon tilaratkaisuista.

Koska päiväkotiin on joka tapauksessa tulossa ainakin peruskorjaus, väistötiloihin joudutaan joka tapauksessa siirtymään. Nyt siirtymisen aikataulu vain nopeutuu. Koko päiväkodin toiminta voisi siirtyä ns. valtion virastotaloon muutostöiden jälkeen.

Varhaiskasvatus pyytää teknistä tointa ryhtymään toimiin väistötilan kunnostamisesta päiväkodin käyttöön.

(Valmistelija varhaiskasvatuksen johtaja Minna Tammesvirta puh. 03 488 8731)

Varhaiskasvatuksen johtaja Minna Tammesvirta kutsutaan kokoukseen kuultavaksi.

Esittelijän (sivistysjohtaja Peltonen) päätösesitys:

Sivistyslautakunta

Varhaiskasvatuksen johtaja Minna Tammesvirtaa kuultiin kokouksessa.

Päätös: Sivistyslautakunta

 

KH § 72

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 2.5.2011 (§ 133) perustaa päivähoitoyksiköiden tilaratkaisutoimikunnan. Päätöksessään kaupunginhallitus nimesi toimikunnan jäseniksi varhaiskasvatuksen johtajan, sivistysjohtajan, Savosenmäen koulun rehtorin, teknisen johtajan, rakennuspäällikön sekä kaupunginarkkitehdin. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että toimikunta voi kutsua työskentelyyn muita tarvittavia asiantuntijoita.

Edelleen kaupunginhallitus määräsi toimikunnan valmistelemaan esityksen tulevaisuuden päiväkotiyksiköistä Mänttä-Vilppulan alueella siten, että toimikunnan tulee saada selvitys valmiiksi vuoden 2011 loppuun mennessä. Tilaratkaisutoimikunnan työ oli kuitenkin jonkin aikaa keskeytyksissä, kun kaupungilla eikä silloisella Ylä-Pirkanmaan peruspalvelukuntayhtymällä ollut ratkaisua sosiaali- ja terveydenhuollon tulevista tilatarpeista. Päivähoitoyksiköiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tilatarpeet linkittyivät toisiinsa lähinnä Sarapihan kiinteistössä olevien tilojen osalta. Pohdinta Sarapihan tilojen tulevasta käytöstä aiheutti sen, että toimikunta tarvitsi selvitykselle lisäaikaa.

Lopuksi kaupunginhallitus päätti kyseisessä asiakohdassa ohjeistaa toimikuntaa selvittämään päivähoidon tilaratkaisuvaihtoehtoja erityisesti olemassaolevien kiinteistöjen osalta.

Tällä hetkellä Sarapuiston päiväkodin osalta tehtyjen viimeisimpien selvitysten perusteella on jo aloitettu akuutteja sisäilman parannustoimenpiteitä. Sarapuiston tiloihin on hankittu ilmanpuhdistimia. Lisäksi juuttimaton ja seinän saumojen tiivistys on aloitettu ja avatut juuttimatot ummistetaan. Näillä toimenpiteillä parannetaan tilannetta siten, että väistötiloihin muutolle saadaan lisäaikaa (ympäristöterveystarkastaja Jarno Collianderin lausunto 10.1.2014). Ilmanlaatumittaukset on tilattu tehtäväksi 18.2.2014, jolloin ilmanpuhdistimet ovat olleet käytössä jo pari viikkoa.

Ympäristöterveystarkastaja on lisäksi edellyttänyt, että kaupunki kiinteistön omistajana esittää kirjallisen selvityksen toimenpiteistä ja aikataulusta terveyshaitan poistamiseksi. Selvitykselle on kaupungin toimesta pyydetty lisäaikaa ja sitä saatiin 15.3.2014 saakka.

Sarapuiston tiloissa oli työsuojelutarkastus 15.1.2014 ja sisäilman osalta työsuojelutarkastaja antoi toimintaohjeen, jonka mukaan työnantajan on selvitettävä työntekijöiden terveydelle sisäilman laadusta aiheutuva vaara tai haittaa yhteistyössä työterveyshuollon tai muun terveydenhuollon asiantuntijan kanssa. Lisäksi toimintaoheen mukaan on ratkaistava, kuka tai ketkä työntekijät mahdollisesti voivat ja millä edellytyksillä jatkaa turvallisesti työskentelyä ko. tiloissa siihen asti kunnes väistötilat otetaan käyttöön. Lisäselvityksen tulee kattaa myös tiedot siitä, mihin toimenpiteisiin ja millä aikataululla työnantaja ryhtyy työntekijöiden terveydelle haitallisesta sisäilmasta aiheutuvan altistumisen estämiseksi. Työsuojelutarkastaja Soili Saarela on kaupungin pyynnöstä myöntänyt lisäselvitykselle lisäaikaa 14.3.2014 saakka.

Selvitys terveysvaarasta on tilattu työterveyshuollolta 28.2.2014 mennessä.

Molempiin edellä mainittuihin selvityksiin pyydettiin lisäaikaa muutama päivä, koska tilaratkaisutoimikunta on päättänyt, että se antaa kaupunginhallitukselle lopullisen esityksensä 25.2.2014, jolloin se ennättää kaupunginhallituksen kokoukseen 10.3.2014. Tällöin kaupunginhallitus saa käsiteltäväkseen kokonaispaketin, jossa ovat ympäristöterveystarkastajan ja työsuojelutarkastajan edellyttämät lisäselvitykset sekä päivähoidon tilaratkaisutoimikunnan esityksen.

Kokouksessa on nähtävillä raportit ko. virastotalon sisäilmasta: Polygon, Sisäilman mikrobimääritykset 10.9.2013, Mäntän virastotalo, Miinanpellonkatu 2) ja Työterveyslaitoksen raportti Sisäilmaselvitys Mäntän Virastotalo 20.1.2011.

 

Esittelijän (kaupunginjohtaja Sirviö) päätösesitys:

Kaupunginhallitus päättää, että

Päätös: Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.


Edellinen asia | Seuraava asia



©